Αναγεννητική Κυτταρική Θεραπεία – Βλαστοκύτταρα

  • Home
  • Αναγεννητική Κυτταρική Θεραπεία – Βλαστοκύτταρα

Αναγεννητική Ιατρική
Κυτταρική Θεραπεία & Βλαστοκύτταρα

Είναι γνωστό πως το μυοσκελετικό σύστημα χαρίζει την κίνηση και την αυτονομία του ανθρώπου στη στάση, στη βάδιση, στο τρέξιμο και στα σπορ. Όμως, κατά τη διάρκεια της ζωής, τόσο οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες όσο και ο σκελετός (οστά, αρθρώσεις και χόνδρος) υπόκεινται σε τραυματισμούς ή/και σε ηλικιακή εκφύλιση, με αποτέλεσμα τη χρόνια εμφάνιση του πόνου, της δυσκαμψίας ή ακόμα και της ελάττωσης της αθλητικής απόδοσης στους αθλητές.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Ορθοπαιδική αντιμετώπιση των παθήσεων και των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος είχε ως στόχο την ανακούφιση του πόνου με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και την ταυτόχρονη επούλωση του τραυματισμένου ιστού, αφού εκτός από τα οστά, τα υπόλοιπα μέρη του μυοσκελετικού συστήματος δεν διαθέτουν αναγεννητικές ιδιότητες. Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής αναγκάζεται να υποστεί μια χειρουργική επέμβαση καθώς η χρόνια φθορά συσσωρεύεται με τον χρόνο και οδηγεί σε προχωρημένου σταδίου, μόνιμη και μη αντιστρεπτή βλάβη των ιστών.

Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί ο χρόνιος πόνος και να αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η μυοσκελετική βλάβη (πάθηση και τραυματισμός) με φυσιολογικό ιστό, με αναγέννηση δηλαδή του ιστού και όχι με ουλή όπως γινόταν μέχρι πρότινος, με την εφαρμογή της εξατομικευμένης κυτταρικής θεραπείας, ειδικά όταν η βλάβη βρίσκεται στα αρχικά της στάδια.

Συνεπώς, η αναγεννητική κυτταρική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε περιπτώσεις παθήσεων και κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος οι οποίες είναι πιθανό στο μέλλον να καταλήξουν σε χειρουργική επέμβαση, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο όπως η αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου.


Τι εφαρμόζει το ιατρείο μας

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης των παθήσεων και των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος η οποία έχει τριπλό στόχο: ο πρώτος στόχος είναι να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο, να σταματήσει την φθορά, και να βελτιώσει την κινητικότητα του πάσχοντος μέλους, ο δεύτερος στόχος είναι η ταχεία αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων, των οστών, των μυών και των τενόντων με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή ή αθλητή (αυτόλογη θεραπεία), ενώ ο τρίτος στόχος είναι η αποφυγή των παρενεργειών από τα φάρμακα όπως η κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη και η αποφυγή μιας χειρουργικής επέμβασης με τις επιπλοκές της.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των κυτταρικών θεραπειών είναι η απουσία παρενεργειών. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και εντός 24-48 ωρών από την ενδοαρθρική χορήγηση, δεν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, δεν υπάρχουν επιπλοκές όπως φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή που παρατηρούνται συχνά μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και είναι επικίνδυνες για την ζωή, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης ή κίνδυνος ασυμβατότητας αφού τα κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή.

Η λήψη των κυττάρων πραγματοποιείται από το αίμα, από τον μυελό των οστών ή από τον λιπώδη ιστό και στη συνέχεια τα κύτταρα αποστέλλονται σε εξειδικευμένη εργαστηριακή υποδομή για την ποιοτική και ποσοτική παρασκευή τους σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τα κύτταρα σε μερικές περιπτώσεις εφαρμόζονται με τη βοήθεια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, λόγου χάρη με τη βοήθεια μιας βελόνας και ενός ακτινοσκοπικού μηχανήματος στην περίπτωση της σπονδυλικής στήλης ή με την βοήθεια της αρθροσκόπησης σε εστιακή χόνδρινη βλάβη του γόνατος, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν βιοχημικές πληροφορίες από το μεταβολομικό προφίλ του ασθενή με στόχο τη διατροφική ισορροπία και τη μόνιμη απώλεια του σωματικού βάρους ή τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης των αθλητών.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα όλων των σύγχρονων αυτών μεθόδων αποτελεί η σταδιοποίηση της πάθησης από εξειδικευμένο στην κυτταρική θεραπεία Ορθοπαιδικό με εμπειρία στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, ενώ χρήσιμος είναι και ο καθορισμός των προσδοκιών του ασθενή από την θεραπεία. Με βάση τη σταδιοποίηση της πάθησης και τις προσδοκίες από την θεραπεία, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός επιλέγει την στρατηγική και το σχήμα της κυτταρικής θεραπείας που θα εφαρμόσει εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Το ποσοστό των ασθενών του ιατρείου μας που έμειναν ικανοποιημένοι από την εφαρμογή αυτών των θεραπειών στην πάθησή τους είναι πάνω από 90%, ενώ η μείωση του πόνου και η βελτίωση της κινητικότητας εμφανίζεται ήδη από τα πρώτα 15 λεπτά στο 80% των ασθενών μας.

Τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των κυτταρικών θεραπειών σε ασθενείς του ιατρείου μας οφείλονται στην ακριβή διάγνωση του σταδίου της πάθησης, στη χρήση εξειδικευμένων εργαστηρίων παρασκευής κυττάρων (το ιατρείο μας δεν χρησιμοποιεί βιομηχανοποιημένους τρόπους παρασκευής των κυττάρων), στη στοχευμένη εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με βάση την διεθνή εμπειρία, στην επιλογή των ασθενών και του σχήματος της κυτταρικής θεραπείας βάση επιστημονικών κριτηρίων από τη διεθνή βιβλιογραφία και στη συμμόρφωση των ασθενών στις οδηγίες του εξειδικευμένου Ορθοπεδικού μας.

Αναγεννητική Θεραπεία Γονάτου

Το γόνατο είναι η πιο μεγάλη άρθρωση του ανθρώπου και έχει καθοριστικό ρόλο στην κινητική αυτονομία και αυτοεξυπηρέτηση του ανθρώπου αφού χάρη στην κίνηση του γόνατος ο άνθρωπος κάθεται, σηκώνεται όρθιος, βαδίζει, τρέχει, κάνει άλμα και συμμετέχει σε σπορ. Για το λόγο αυτό, το γόνατο εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητα παθήσεων φθοράς (όπως η οστεοαρθροπάθεια και η χονδροπάθεια) και τραυματισμών (όπως η ρήξη μηνίσκου και η ρήξη του χιαστού συνδέσμου) σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σκελετού, με κύρια συμπτώματα τον πόνο, το φούσκωμα του γόνατος, τη δυσκολία στην κίνηση και το κούτσαμα.

Η αναγεννητική ιατρική έχει θέση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των παθήσεων φθοράς και τραυματισμών του γόνατος, από τα αρχικά ως τα τελευταία στάδια και με γνώμονα την αποφυγής μιας χειρουργικής επέμβασης.

Το ιατρείο μας έχει ειδικευτεί στην αντιμετώπιση των Αθλητικών Κακώσεων, από την συντηρητική έως την ελάχιστα Επεμβατική και Χειρουργική θεραπεία και έχει εκπονήσει 2 Διατριβές έως σήμερα, σε Μεταπτυχιακό (MSc) και σε Διδακτορικό επίπεδο (PhD), σχετικά με τις παθήσεις και τις κακώσεις του γόνατος οι οποίες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με την Αναγεννητική Ορθοπαιδική, τόσο στα αρχικά όσο και στα προχωρημένα στάδια, με στόχο την αποφυγή της Ολικής Αρθροπλαστικής.

Αναγεννητική Θεραπεία Ισχίου

Είναι η δεύτερη μετά το γόνατο άρθρωση στην οποία εμφανίζονται πιο συχνά οι παθήσεις φθοράς όπως η οστεοαρθροπάθεια. Επιπλέον, αποτελεί ίσως την πιο δυνατή άρθρωση του ανθρώπου και για το λόγο αυτό τραυματίζεται εύκολα κατά τη συμμετοχή σε
σπορ και ιδιαίτερα κατά το τρέξιμο.

Ωστόσο, εκτός από τις παθήσεις του ισχίου, οι παθήσεις του γόνατος όπως η οστεοαρθροπάθεια και οι παθήσεις της μέσης όπως η δισκοκήλη και η σπονδυλοαρθροπάθεια μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή του ισχίου με τη μορφή του αντανακλαστικού πόνου ή της δυσκολίας στο βάδισμα. Για το λόγο αυτό, η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση αποτελεί το κλειδί για την αιτιολογική αντιμετώπιση της πάθησης ή του τραυματισμού στο ισχίου.

Η Αναγεννητική Ιατρική έχει τη θέση της και στην περίπτωση των παθήσεων και κακώσεων του ισχίου, από τα αρχικά ως τα προχωρημένα στάδια και με γνώμονα τις προσδοκίες του ασθενή. Το ιατρείο μας έχει ειδικευτεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεων του ισχίου, από την συντηρητική έως της Ελάχιστα Επεμβατική και Χειρουργική θεραπεία και έχει εκπονήσεις Μεταπτυχιακή Διατριβή (MSc) σχετικά με την αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεων του ισχίου οι οποίες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με την Αναγεννητική Ορθοπαιδική, ιδιαίτερα στα αρχικά.

Αναγεννητική Θεραπεία Ώμου

Είναι ίσως η πιο σύνθετη άρθρωση του ανθρώπου αφού μπορεί να συνδυάσει την κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα με την ανατομική σταθερότητα. Για το λόγο αυτό οι παθήσεις και οι κακώσεις του ώμου εμφανίζονται συνήθως με πόνο και δυσχέρεια στην κίνηση, συνήθως στο χτένισμα ή στο πλύσιμο του προσώπου, όταν έχουν προηγηθεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου λόγο χάρη μετά από οικιακές εργασίες ή μετά την προπόνηση αθλητών βόλλεϋ, χαντ-μπωλ, ρίπτες, ακοντιστές, κολυμβητές, πόλο.

Ωστόσο, εκτός από τις παθήσεις του ώμου, οι παθήσεις του αυχένα όπως η δισκοκήλη και η σπονδυλοαρθοπάθεια μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή του ώμου με τη μορφή του αντανακλαστικού πόνου ή της δυσκολίας στην κίνηση ή της μυϊκής αδυναμίας. Για το λόγο αυτό, η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση αποτελεί το κλειδί για την αιτιολογική αντιμετώπιση της πάθησης ή του τραυματισμού στον ώμο. Η Αναγεννητική Ιατρική έχει τη θέση της από τα αρχικά ως τα προχωρημένα στάδια των παθήσεων και των κακώσεων του ώμου και με γνώμονα το στάδιο της πάθησης και τις προσδοκίες του ασθενή.

Το ιατρείο έχει Μετεκπαιδευτεί στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική και αντιμετωπίζει από το αρχικό ως το τελικό στάδιο των παθήσεων και των κακώσεων του ώμου με την Αναγεννητική Ιατρική ή σε συνδυασμό με την Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική.

Αναγεννητική Θεραπεία Τενόντων & Μυών

Οι μύες του σκελετού είναι αυτοί που δίνουν κίνηση στον σκελετό και στις αρθρώσεις, με τη βοήθεια των περιφερικών νεύρων. Αποτελούν τους «μαλακούς» ιστούς του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου και υπόκεινται σε παθήσεις φθοράς και σε
τραυματισμούς όπως στην περίπτωση θλάσης, επικονδυλίτιδας, συνδρόμου κοιλιακών - προσαγωγών, τενοντίτιδας του υπερακανθίου, τενοντίτιδας του δικέφαλου βραχιόνιου κλπ.

Ωστόσο, εκτός από τις παθήσεις των μυών, οι παθήσεις των τενόντων και οι παθήσεις των περιφερικών νεύρων ή τις Σπονδυλικής Στήλης όπως η δισκοκήλη μπορούν να εμφανιστούν με αντανακλαστικό πόνο στους μύες ή δυσχέρεια στην κίνηση. Για το λόγο αυτό, η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση αποτελεί το κλειδί για την αιτιολογική αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεων των μυών, των τενόντων και των περιφερικών νεύρων.

Η Αναγεννητική Ιατρική έχει τη θέση της από τα αρχικά ως τα προχωρημένα στάδια των παθήσεων και των κακώσεων των μυών, τον τενόντων και των περιφερικών νεύρων με ή χωρίς την Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική και με γνώμονα το στάδιο της πάθησης αλλά και
τις προσδοκίες του ασθενή.

Το ιατρείο μας έχει εκπαιδευτεί στην φυσιολογία, κινησιολογία και εργοφυσιολογία του μυοσκελετικού συστήματος (Πτυχίο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) καθώς και στην αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεών του και αντιμετωπίζει, από το αρχικό ως το τελικό στάδιο, τις παθήσεις και τις κακώσεις των μυών, των τενόντων και των περιφερικών νεύρων με την Αναγεννητική Ιατρική ή σε συνδυασμό με την Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική, όταν είναι απαραίτητο.

Αναγεννητική Θεραπεία Άκρας Πόδας

Το πόδι, από τον αστάγαλο έως και τα δάκτυλα, αποτελεί σημαντικό τμήμα της φυσιολογικής φόρτισης του σκελετού κατά τη στάση, βάδιση, τρέξιμο και άλμα, με τον μεγάλο δάκτυλο να παίρνει σχεδόν όλα τα φορτία. Για το λόγο αυτό, το στραμπούληγμα, ο βλαισός δάκτυλος (κότσι) και η τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις και κακώσεις το άκρου πόδα, οι οποίες εμφανίζονται με πόνο, δυσχέρεια βάδισης η κούτσαμα και οίδημα.

Ωστόσο, εκτός από τις παθήσεις και τις κακώσεις του ποδιού, οι παθήσεις του γόνατος, του ισχίου, της μέσης και μερικές φορές του αυχένα μπορούν να εμφανιστούν στο πόδι ή στα δάκτυλα του ποδιού με αντανακλαστικό πόνο, ατροφία μυών, κούτσαμα και αλλαγές στην αισθητικότητα λόγου χάρη στην αφή. Για το λόγο αυτό, η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση αποτελεί το κλειδί για την αιτιολογική αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεων στον άκρο πόδα. Η Αναγεννητική Ιατρική έχει τη θέση της από τα αρχικά ως τα προχωρημένα στάδια των παθήσεων και των κακώσεων στον άκρο πόδα με ή χωρίς την Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική και με γνώμονα το στάδιο της πάθησης αλλά και τις προσδοκίες του ασθενή.

Το ιατρείο μας έχει εκπαιδευτεί από την συντηρητική έως της Ελάχιστα Επεμβατική και Χειρουργική θεραπεία των παθήσεων και των κακώσεων του άκρου πόδα και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα, από το αρχικό ως το τελικό στάδιο, τις παθήσεις και τις κακώσεις του ποδιού με την Αναγεννητική Ιατρική ή σε συνδυασμό με την Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική, όταν είναι απαραίτητο.

Βίντεο Ασθενή από Αναγεννητική Θεραπεία στο Γόνατο

10 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την
Αναγεννητική Ιατρική & Βλαστοκύτταρα

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και που βρίσκονται;

Είναι κύτταρα που βρίσκονται σε ιστούς όπως το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο ιστός του ομφαλίου λώρου, ο λιπώδης ιστός, τα νεογιλά δόντια και ο μυελός των οστών και που μπορούν να μετατρέπονται σε άλλες μορφές κυττάρων όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες.

Από πού παίρνουμε τα βλαστοκύτταρα στην Ορθοπαιδική;
Ποιες Ορθοπαιδικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με τα βλαστοκύτταρα;
Η αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων με τα βλαστοκύτταρα είναι ίδια για όλους τους ασθενείς;
Ποιοι ασθενείς μπορούν να κάνουν τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα;
Γιατί κάποιος να επιλέξει την αναγεννητική κυτταρική θεραπεία με βλαστικά κύτταρα και όχι την ολική αρθροπλαστική;
Πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στον ασθενή;
Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής όπως το πόσιμο κολλαγόνο ή πόσιμο υαλουρονικό μετά τη διαδικασία;
Μπορεί η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων να προκαλέσει καρκίνο;
Γιατί άλλοι Ορθοπαιδικοί δεν εφαρμόζουν την κυτταρική θεραπεία;

Παρακολουθήστε την μαρτυρία του ασθενή

Αναγεννητική Ιατρική & Βλαστοκύτταρα

Click to Play Video

Σας ενδιαφέρει;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να σας καλέσουμε ή να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα.

Παρακαλώ να είστε όσο ποιο αναλυτικοί γίνεται στην περιγραφή σας.