Σπονδυλική Στήλη & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική MIS (MISS)

Δίσκος, Δισκοπάθεια, Δισκοπλαστική & Δισκοκήλη

 • Home
 • Σπονδυλική Στήλη & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική MIS (MISS)

Τι είναι ο Μεσοσπονδύλιος Δίσκος

Σε γενικές γραμμές, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται μεταξύ 2 διαδοχικών σπονδύλων και αποτελείται από ένα κεντρικό μέρος, τον πυρήνα και από ένα περιφερικό μέρος, τον δακτύλιο. Ωστόσο, δύο από τις κυριότερες λειτουργίες του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι:

 1. Ότι επιτρέπουν την κίνηση της σπονδυλικής στήλης χωρίς να τρίβονται οι σπόνδυλοι μεταξύ τους
 2. Ότι απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται καθημερινά η σπονδυλική στήλη με τέτοιον τρόπο ώστε να κατανέμει ομοιόμορφα τις καταπονήσεις της σπονδυλικής στήλης, σε ολόκληρη την επιφάνεια του δίσκου.

Συνεπώς, σε περίπτωση ηλικιακής ή τραυματικής ή εργασιακής καταπόνησης, η βιοχημική σύσταση του δίσκου αλλάζει, ο δίσκος δηλαδή σταδιακά αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητα του δίσκου να απορροφά και να κατανέμει ομοιόμορφα τους κραδασμούς ώσπου τελικά ελαττώνεται το ύψος του.

Ο συνδυασμός, όμως, της βιοχημικής αλλαγής του δίσκου και της διαδικασίας απορρόφησης των κραδασμών της σπονδυλικής στήλης έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ρωγμών στον δίσκο, ώστε:

 • Σταδιακά ο πυρήνας να γλιστρήσει προς τα έξω και να προκαλέσει τη δισκοκήλη και τα συμπτώματα της οσφυαλγίας, ισχιαλγία, οσφυοισχιαλγίας, μηραλγίας, κούτσαμα, αδυναμία, αλλαγές στην αισθητικότητα και άλλα
 • Να προκληθεί στένωση, από μικρού έως μεγάλου βαθμού, του σπονδυλικού σωλήνα ή των πλάγιων σπονδυλικών τρημάτων με ήπια συμπτώματα στην μέση, στο πόδι, στον αυχένα και στο χέρι.

Το Ιατρείο μας έχει εξειδικευτεί και αντιμετωπίζει αιτιολογικά και με μεγάλη επιτυχία τα προχωρημένα στάδια της δισκικής νόσου ή της δισκοκήλης στη μέση με την ενδοδισκική θερμική θεραπεία και χρήση Laser και με την αφαίρεση ελάχιστου τμήματος από τον παθολογικό δίσκο, διαδερμικά και με τοπική αναισθησία (Διαδερμική δισκεκτομή).

Το ιατρείοΚλείστε Ραντεβού

Δισκοπάθεια και Δισκοκήλη

Το Ιατρείο μας, με τη μακρόχρονη εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης σε καταξιωμένα κέντρα του Εξωτερικού, όπως, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γερμανίας και της Ν.Κορέας και με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας είναι σε θέση να διακρίνει με ευχέρεια και να διαφοροποιεί με σαφήνεια τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης από τις υπόλοιπες παθήσεις των άνω και κάτω άκρων όπως του ισχίου, του γόνατος, της ποδοκνημικής, του ώμου, του αγκώνα και του χεριού.

Εκτός όμως από την εξακρίβωση της πάθησης και την σαφή διάγνωση, το Ιατρείο μας είναι σε θέση να σταδιοποιήσει με ακρίβεια και με βάση τις διεθνείς ταξινομήσεις τη συγκεκριμένη πάθηση της Σπονδυλικής Στήλης, ώστε να προτείνει στον ασθενή την πιο ενδεδειγμένη για αυτόν αιτιολογική θεραπεία: συντηρητική, φαρμακολογική, Ελάχιστα Επεμβατική ή χειρουργική.

Στον τομέα της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, το Ιατρείο μας έχει εφαρμόσει πρωτοποριακές τεχνικές, για την αντιμετώπιση της εκφύλισης του δίσκου ή της απλής δισκοπάθειας, αντιμετώπιση δηλαδή της οσφυαλγίας ή της αυχεναλγίας, χωρίς την ύπαρξη δισκοκήλης, με την τοποθέτηση στον δίσκο ειδικής γέλης (Hydrogel) και στόχο την ενυδάτωση και αναπλήρωση του ύψους του δίσκου, τόσο στην μέση όσο και στον αυχένα.

Επιπλέον, το Ιατρείο μας έχει εφαρμόσει για πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα, την τεχνική της Δισκοπλαστικής - Πυρηνοπλαστικής με την ενδοδισκική τοποθέτηση ειδικής γέλης (Discogel) που συρρικνώνει το δίσκο, για την αιτιολογική αντιμετώπιση της δισκοκήλης και της οσφυαλγίας με συνοδό ισχιαλγία ή της αυχεναλγίας με συνοδό πόνο κατά μήκος του χεριού.

Ωστόσο, το Ιατρείο μας έχει εξειδικευτεί και αντιμετωπίζει αιτιολογικά και με μεγάλη επιτυχία τα προχωρημένα στάδια της δισκικής νόσου ή της δισκοκήλης στη μέση με:

 1. Tην ενδοδισκική θερμική θεραπεία και χρήση Laser
 2. Mε την αφαίρεση ελάχιστου τμήματος από τον παθολογικό δίσκο, διαδερμικά και με τοπική αναισθησία (Διαδερμική δισκεκτομή).

Τελευταίες επιλογές του Ιατρείου μας για την θεραπεία της δισκικής νόσου και δισκοκήλης, στην μέση και στον αυχένα, στα προχωρημένα στάδια, είναι:

 • H Ενδοσκοπική αφαίρεση του παθολογικού τμήματος του δίσκου (Ενδοσκοπική Δισκεκτομή) με ενσυνείδητο καταστολή
 • H αφαίρεση της δισκοκήλης με την χρήση του Μικροσκοπίου (Μικροδισκετομή) με γενική αναισθησία
 • H ανοικτή κλασική αφαίρεση της κήλης (χειρουργική δισκεκτομή) με γενική αναισθησία
 • H αντικατάσταση του δίσκου, του πυρήνα (τεχνητός πυρήνας) ή ολική αντικατάσταση του δίσκου (Τεχνητός δίσκος).

Παρακολουθήστε το βίντεο Μαρτυρίας της Ασθενούς Κας. Λεμονή για την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική για Δισκοπλαστική. Η Ασθενής είδε άμεσα Αποτελέσματα!

Click to Play Video

Σπονδυλική Στένωση και Στένωση Πλάγιων Τρημάτων

Όταν υπάρχουν ενδείξεις, το Ιατρείο μας εφαρμόζει την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική και την τοποθέτηση ειδικού εμφυτεύματος μεταξύ των αποφύσεων 2 διαδοχικών σπονδύλων (μεσακάνθιο διαχωριστικό εμφύτευμα-Spacer) για την αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων της σπονδυλικής στένωσης που οφείλεται στον παθολογικό δίσκο, ενώ στα προχωρημένα στάδια όπου όλες οι υπόλοιπες λύσεις έχουν αποτύχει ή όπου υπάρχει ένδειξη, το Ιατρείο μας εφαρμόζει την Ενδοσκοπική διεύρυνση της στένωσης ή την Ανοικτή Χειρουργική διεύρυνσης της στένωσης, με ή χωρίς συνοδό σπονδυλοδεσία, σε αυχένα και μέση.

Σας ενδιαφέρει;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να σας καλέσουμε ή να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα.

Παρακαλώ να είστε όσο ποιο αναλυτικοί γίνεται στην περιγραφή σας.