Σπονδυλική Στένωση – Πολλαπλή Δισκοπάθειας

Σπονδυλική στένωση σε πολλαπλά επίπεδα λόγω πολλαπλής δισκοπάθειας

Ο κύριος Λ.Δ., ετών 65, ιατρός, προσήλθε στο ιατρείο μας με έντονη χωλότητα, «πτώση» της λεκάνης κατά την μονοποδική φάση του κύκλου βάδισης και σημαντική ατροφία των μυών της δεξιάς κνήμης (η δεξιά κνήμη παρουσίασε 3cm ατροφία σε σχέση με την αριστερή), τα τελευταία 3-5 χρόνια, αρχικά ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ!

Η έλλειψη του πόνου ήταν και η βασική αιτία της αποφυγής ορθοπαιδικής διερεύνησης. Από την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο διαγνώστηκε σημαντικού βαθμού στένωση της οσφυϊκής μοίρας, και σπονδυλοαρθροπάθεια με παρουσία 5 δισκοκηλών. Προς αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης αποφασίστηκε η αναίμακτη επίδραση στον δισκικό αρχικά παράγοντα της στένωσης και πραγματοποιήθηκαν 5 δισκοπλαστικές, σε όλη δηλαδή την σπονδυλική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Μέσα στον πρώτο μήνα η «πτώση» της λεκάνης κατά το βάδισμα βελτιώθηκε και σταδιακά έφτασε έως σήμερα το 80% βελτίωση, ενώ η ατροφία σταμάτησε να επιδεινώνεται. Η τωρινή κατάσταση της κινητικής του δραστηριότητας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του από το αποτέλεσμα των δισκοπλαστικών και δεν σκέφτεται πλέον την χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης του.

Επιπλέον, ο ασθενής απολαμβάνει τη συνήθη του καθημερινή δραστηριότητα η οποία περιλαμβάνει και την συστηματική αθλητική του ενασχόληση με το τρέξιμο και το σκι.