ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Σπόνδυλος – Σπονδυλική Στήλη

  • Home
  • Σπόνδυλος – Σπονδυλική Στήλη

Σπόνδυλος - Σπονδυλική Στήλη

Κάθε ένα από τα 33ή 34 οστά της σπονδυλικής στήλης ονομάζεται σπόνδυλος.

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο που οι επιστήμονες έχουν κατατάξει τον άνθρωπο στα «σπονδυλωτά» όντα, στα όντα δηλαδή στα οποία κάθε σπόνδυλος βρίσκεται σε σειρά με τον άλλο, ο ένας δηλαδή βρίσκεται πάνω στον άλλο. Η κατακόρυφη αυτή διάταξη των σπονδύλων βασίζεται στην ύπαρξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, των ισχυρών συνδέσμων και των σπονδυλικών αρθρώσεων, ενώ η λειτουργία τους είναι καθοριστική για την αυτόνομη ζωή, αφού στηρίζει το σώμα και προστατεύει τα νευρικά στοιχεία του ανθρώπου.

Συνεπώς, σε περίπτωση ηλικιακής εκφύλισης, τραυματισμού ή παθολογικής κατάστασης όπως η οστεοπόρωση, η δισκοπάθεια και η σπονδυλοαρθρίτιδα, η βιοχημική σύσταση του σπονδύλου αλλάζει δραματικά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να στηρίζει με επάρκεια το υπόλοιπο σώμα και να δημιουργούνται μικρο-ρωγμές αλλά και οστεόφυτα ή «άλατα» όπως τα λέει ο πιο απλός ασθενής.

Σταδιακά, οι ρωγμές γίνονται όλο και πιο μεγάλες, ώσπου τελικά ο σπόνδυλος αρχίζει να χάνει ύψος, υφίσταται δηλαδή κάταγμα, ενώ τα οστεόφυτα μεγαλώνουν δημιουργώντας συνθήκες στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα με κύρια κλινικά συμπτώματα τον πόνο στη ράχη, την εύκολη εξάντληση, την αδυναμία βάδισης για όλο και μικρότερη απόσταση και την σταδιακή καθήλωση σε καρέκλα, αφού ο ασθενής δεν έχει την ψυχική διάθεση να περπατήσει, επειδή βλέπει ότι δεν καταφέρνει να κινηθεί μόνος του και χρειάζεται να κάνει συχνές στάσεις. Συχνά, μάλιστα, ο ασθενής εμφανίζει και οσφυαλγία, ισχιαλγία ή οσφυοϊσχιαλγία, μηραλγία και όλα τα συμπτώματα της δισκοκήλης.

Εάν ο ασθενής δεν αναζητήσει εξειδικευμένη ιατρική συμβουλή από Ορθοπαιδικό Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, τότε σταδιακά η σπονδυλική στήλη παραμορφώνεται σε σκολίωση, λόρδωση, κύφωση ή συνδυασμό αυτών, γεγονός που δυσκολεύει την οριστική λύση χωρίς την συμβολή της χειρουργικής επέμβασης.

Ωστόσο, στα αρχικά στάδια της οστεοπόρωσης, της δισκοπάθειας και τηςσπονδυλοαρθρίτιδας, η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική έχει τις αιτιολογικές και οριστικές θεραπείες οι οποίες ταυτόχρονα αποτρέπουν τις μόνιμες παραμορφώσεις όπως η εκφυλιστική σκολίωση και κύφωση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Ιατρείο μας έχει εξειδικευτεί στην σαφή διάγνωση και σταδιοποίηση της πάθησης στην Σπονδυλική Στήλη με βάση τις διεθνείς ταξινομήσεις, ώστε να προτείνει στον ασθενή την πιο ενδεδειγμένη για αυτόν αιτιολογική θεραπεία:
συντηρητική, φαρμακολογική, Ελάχιστα Επεμβατική ή χειρουργική.

Μην παραλείψετε να δείτε ενδεικτικά τις επεμβάσεις μας στην Σπονδυλική Στήλη και τις Μαρτυρίες των ασθενών μας.

Κλειστε Ραντεβου

Σας ενδιαφέρει;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να σας καλέσουμε ή να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα.

Παρακαλώ να είστε όσο ποιο αναλυτικοί γίνεται στην περιγραφή σας.Κάντε check το κουτάκι "Δεν Είμαι Robot"
Πατήστε το κουμπί "Αποστολή"