Τρεις μεγάλοι «μύθοι» για την Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της δημόσιας υγείας λόγω των επιπτώσεων της στους  ασθενείς και τις οικογένειές τους, στο σύστημα υγείας και την εθνική οικονομία. Παρόλο που οι γνώσεις μας για την οστεοπόρωση έχουν αυξηθεί ραγδαία την τελευταία πενταετία, υπάρχει επιφανειακή μόνο πληροφόρηση σε βασικά θέματα όπως η αιτιολογία και η ηλικία εμφάνισης της νόσου.

Ειδικότερα, έχει σχηματιστεί λανθασμένα η γνώμη πως:

1. Η οστεοπόρωση αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης.

Είναι γνωστό πως η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη λεπτών οστών, αυξημένο κίνδυνο κατάγματος και μειωμένη οστική μάζα.  Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν πως οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάροδο της ηλικίας χάνουν οστική μάζα.1 Στην φυσιολογική αυτή περίπτωση το οστό που παραμένει είναι υγιές, έχει δηλαδή την ικανότητα να αντιστέκεται στις μηχανικές δυνάμεις που δέχεται κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Στην οστεοπόρωση, όμως, συμβαίνει κάτι παραπάνω. Τα οστά σπάνε όχι τόσο επειδή είναι πιο λεπτά όσο επειδή χάνουν πολύτιμα συστατικά όπως μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες. Η απώλεια των συστατικών αυτών οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως ελλιπής δίαιτα, υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, έλλειψη άσκησης, ελαττωμένη έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, διάφορα φάρμακα και παθήσεις.

2. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται μόνο στους ηλικιωμένους.

Όλο και πιο πολλοί νέοι προσβάλλονται σήμερα από την οστεοπόρωση: έφηβοι με ανορεξία, αθλητές που επιδιώκουν να παραμείνουν λεπτοί για χάρη της επίδοσης, παιδιά με κοιλιοκάκη και άλλα νοσήματα του γαστρεντερικού και παιδιά που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος για οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, γυναίκες που πάσχουν από αμηνόρροια, που έχουν υποστεί χειρουργική εκτομή ωοθηκών ή/και μήτρας και άτομα που έχουν λάβει θεραπεία με κορτικοστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη μεριά, η συχνότητα των καταγμάτων στους νέους έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, 32% στα αγόρια και 56% στα κορίτσια. Τα κατάγματα του αντιβραχίου είναι τα πιο συχνά κατάγματα στα παιδιά, ενώ αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στο αντιβράχιο.2 Φαίνεται δηλαδή πως η διεθνής βιβλιογραφία δίνει πλέον μεγάλη σημασία στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης σε παιδιά με χρόνια νοσήματα.

3. Η οστεοπόρωση οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή των οιστρογόνων

Εάν δεχτούμε πως η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση είναι αυτή που προκαλεί την οστεοπόρωση τότε εύκολα συμπεραίνει κανείς πως η Φύση αστόχησε στο σχεδιασμό της γυναικείας φυσιολογίας καθώς οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων εφόρου ζωής. Ωστόσο, αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι η παραγωγή των οιστρογόνων συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες του οργανισμού. Συνεπώς η μείωση αυτής της ορμόνης μετά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας αποτελεί μάλλον ευεργέτημα για την επιβίωση και δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση βλάβη στην υγεία της. Στην πραγματικότητα, τα οιστρογόνα παράγονται σε μικρότερη ποσότητα επειδή ο οργανισμός τα έχει λιγότερο ανάγκη.

 Δρ. Γεώργιος Α. Ευγενιάδης / ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ