ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ
add

Χειρουργική Ώμου - Ελάχιστα Επεμβατική

Η τεχνική της Ελάχιστης Επεμβατικότητας εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τόσο σε παθήσεις όσο και σε κακώσεις στην ανατομική περιοχή του ώμου. Στόχος της τεχνικής αυτής είναι η άμεση αποκατάσταση της βλάβης και η τάχιστη επαναφορά στην φυσιολογική ζωή, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική, χωρίς επιπλοκές και χωρίς κατά το δυνατό πόνο.

Ωστόσο, η άρθρωση του ώμου είναι αρκετά σύνθετη όχι μόνο επειδή επιτρέπει στο βραχίονα και στον πήχη μια ευρεία κινητικότητα με τις κινήσεις κάμψης, έκτασης, απαγωγής, προσαγωγής και περιαγωγής αλλά και επειδή έχει τέτοια συνδεσμική σταθερότητα ώστε να επιτρέπει την ανύψωση, το σπρώξιμο και το τράβηγμα βαριών αντικειμένων. Άλλωστε, η σημαντικότητα του ώμου στην καθημερινή μας ζωή φανερώνεται και από τις εκφράσεις που ο λαός συχνά χρησιμοποιεί για να εκφράσει τα συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας όπως η έκφραση «μην ανασηκώνεις τους ώμους» ή «πάρε επ’ ώμου την υγεία σου» ή «όσο ακόμα σε βαστούν οι ώμοι».


Τι εφαρμόζει το ιατρείο μας

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους,  το Ιατρείο μας εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας και στην περιοχή του ώμου με προοπτική τη διατήρηση της ακεραιότητας των ιστών και συνεπώς την μικρή παραμονή στη κλινική, συνήθως ένα βράδυ.

Με βάση τη σταδιοποίηση της βλάβης είναι πιθανό να εφαρμοστεί από το Ιατρείο μας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις ώστε να γίνει η πλήρης επαναφορά όλων των κινήσεων του ώμου και να αποφευχθούν παθήσεις όπως «παγωμένος» ώμος και αγκύλωση αγκώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνική της Ελάχιστης Επεμβατικότητας περιλαμβάνει και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων της Αναγεννητικής Ιατρικής με υπερηχογραφική καθοδήγηση στο Ιατρείο μας, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και έχουν καθοριστεί με ακρίβεια οι προσδοκίες τους ασθενή.

Τα πιο συχνά συμπτώματα των παθήσεων και των κακώσεων του ώμου είναι ο πόνος που εμφανίζεται σταδιακά ή αιφνίδια, οι επώδυνες κινήσεις που γίνονται συνήθως πάνω από το επίπεδο του ώμου, για παράδειγμα όταν θέλουμε να φτάσουμε ένα αντικείμενο που βρίσκεται ψηλά σε μια βιβλιοθήκη, η κατάργηση ορισμένων κινήσεων, η δυσκολία των κινήσεων συνήθως μετά το πρωϊνό ξύπνημα και η μυϊκή αδυναμία.

Αξιολόγηση και θεραπεία

Στο Ιατρείο μας η αξιολόγηση της βλάβης ώμου γίνεται με μεγάλη προσοχή και με βάση το ιστορικό, την λεπτομερή κλινική εξέταση, τον απεικονιστικό και υπερηχογραφικό έλεγχο διότι στον ώμο εμφανίζονται συχνά και οι παθήσεις που προέρχονται από τον Αυχένα και οι οποίες πρέπει να διαχωριστούν με βεβαιότητα διότι δημιουργούν σύγχυση στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Επιπλέον, η τεχνική της Ελάχιστης Επεμβατικότητας έχει θέση και στην ακριβή διάγνωση μιας βλάβης του ώμου. Δια μέσου 3 μικρών τομών μήκους 1 εκ η κάθε μια και την ταυτόχρονη χρήση αρθροσκοπίου ή δια μέσου 1 μικρής τομής μήκους 3 εκ και γυμνού οφθαλμού είναι εφικτή η διάγνωση της πραγματικής έκτασης της πάθησης, αφού ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά λανθασμένης εκτίμησης της έκτασης της βλάβης (ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά σημεία παρουσίας μιας βλάβης). Από την χειρουργική εμπειρία του ιατρείου μας αποκαλύπτεται πως σχεδόν το 30% των ευρημάτων μιας μαγνητικής τομογραφίας στην άρθρωση του ώμου δεν αντιστοιχούν στην πραγματική έκταση της βλάβης που διερευνήθηκε με την τεχνική της Ελάχιστης Επεμβατικότητας.


Γιατί η Ελάχιστα Επεμβατική είναι η καλύτερη θεραπεία

Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική μπορεί να συνδυάσει ταυτόχρονα την ακριβή διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία, ακόμα και τα πρωτόκολλα της Αναγεννητικής Ιατρικής, σε όλες σχεδόν τις παθήσεις και τις κακώσεις του ώμου.

Οι πιο συχνές παθήσεις και κακώσεις που εμφανίζονται στον ώμο και που αντιμετωπίζονται από το Ιατρείο μας Συντηρητικά, με την Αναγεννητική Ιατρική, Χειρουργικά ή Ελάχιστα Επεμβατικά και με εγγυημένη αποτελεσματικότητα, είναι

  1. Μερική ή ολική ρήξη του στροφικού πετάλου (συνήθως το υπερακανθίου μυ)
  2. Τενοντίτιδα
  3. Σύνδρομο πρόσκρουσης
  4. Κατάγματα κεφαλής βραχίονα

Αληθινή Μαρτυρία Ασθενούς

Η κυρία Τ.Χ. ετών 52, καθαρίστρια, προσήλθε στο ιατρείο μας αιτιώμενη πόνο στον ώμο και κατά μήκος του αριστερού άνω άκρου μέχρι τα δάκτυλα, μουδιάσματα και πόνο στον αυχένα, δυσκολία στην κίνηση του αριστερού ώμου με περιορισμό των κινήσεων κάμψης, έκτασης, απαγωγής και έξω στροφής, πονοκέφαλο και ζάλη, αδυναμία στο αριστερό άνω άκρο, αϋπνία λόγω των συμπτωμάτων και της ψυχολογικής καταπόνησης, χωρίς να είναι αποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή που της συνέστησαν κατά τους τελευταίους 7 μήνες (μάλιστα κάποιος σύστησε στην ασθενή και έπαιρνε και αντιοστεοπορωτική αγωγή), το αντίθετο η συμπτωματολογία της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα, ενώ ταυτόχρονα ήταν αδύνατο να εργαστεί.


Η Προσέγγιση μας

Μετά τη λήψη του ιστορικού και την λεπτομερή εξέταση, αποκαλύφτηκε πως η συμπτωματολογία της συνδεόταν με 2 παθήσεις: βλάβη νευρικής ρίζας που εμφανίζεται πιο συχνά λόγω δισκοκήλης στον αυχένα και συμφυτική θυλακίτιδα ώμου. Στο σημείο αυτό αποφασίστηκε να αλλαχθεί η φαρμακολογική αγωγή και να συμπληρωθεί, με στόχο την ανακούφιση της συμπτωματολογίας, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκαν με απεικονιστικό και ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο ο αυχένας και ο ώμος.

Από την αντιστοιχία του ιστορικού, της κλινικής εικόνας, του απεικονιστικού και του ηλεκτορφυσιολογικού ελέγχου φανερώθηκε πως η ασθενής μας έπασχε τελικά από 3 παθήσεις: Δισκοκήλη αυχένα, συμφητική θυλακίτιδα ώμου και ρήξη υπερακανθίου! Μετά από τη σταδιοποίηση των ανατομικών βλαβών αποφασίστηκε η εφαρμογή των Τεχνικών της Ελάχιστης Επεμβατικής Χειρουργικής. Επειδή η συμπτωματολογία κατά μήκος τους άνω άκρου επέμεινε και ήταν σφοδρή, αποφασίστηκε αρχικά η διενέργεια αναίμακτης Δισκοπλαστικής στον αυχένα με άμεσα αποτελέσματα. Στην συνέχεια προχωρήσαμε σε συμφυσιόλυση υπό μέθη με διεύρυνση των κινήσεων του ώμου και στο τέλος Ελάχιστα Επεμβατική χειρουργική στο ώμο με αρθροσκόπηση κατά την οποία όμως ΔΕΝ υπήρχε ΚΑΜΜΙΑ ΡΗΞΗ στο μυοτενόντιο πέταλο, ωστόσο διενεργήθηκε ακρωμιοπλαστική με στόχο την διεύρυνση του υπακρωμιακού χώρου.

Πράγματι, μετά από λίγο καιρό η ασθενής μας επέστρεψε στην προ των παθήσεων ζωή της, οικογενειακή και επαγγελματική, στη «νέα της ζωή» όπως η ίδια ευχάριστα μαρτυράει και είναι πλήρως ικανοποιημένη τόσο από την ακριβή διάγνωση των παθήσεων της όσο και από την αποτελεσματική εφαρμογή των τεχνικών της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής που αποφασίσαμε.

ΠΡΙΝΜΕΤΑ
Click to Play Video

Σας ενδιαφέρει;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να σας καλέσουμε ή να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα.

Παρακαλώ να είστε όσο ποιο αναλυτικοί γίνεται στην περιγραφή σας.Κάντε check το κουτάκι "Δεν Είμαι Robot"
Πατήστε το κουμπί "Αποστολή"